Home / Практики / Ноемврийска Хасия Йога с Дес 28.11, 12.00ч

Ноемврийска Хасия Йога с Дес 28.11, 12.00ч

Хасия йога или йога на смеха е уникална система от упражнения за безусловен смях, съчетани с дихателни техники. Неин основател е д-р Мадан Катария от Индия, който стартира първия клуб по смях в парк в Мумбай през 1995 г. с цел да изследва ползите за организма от интензивния, сърдечен смях.

Как преминава една сесия:

Сесията по йога на смеха започва с интерактивни игри за разчупване на леда между участниците. След това преминаваме към упражнения, които стимулират акупресурни точки на ръцете, раздвижват тялото и го енергизират. При тях се следва принципа „движението създава емоцията” (motion creates emotion), а целта е да преоткрием детското в себе си. Според различни изследвания хлапетата се смеят средно около 400 пъти, докато възрастните го правят не повече от 15 пъти дневно.

Няколко серии от упражнения се редуват с техники за йога дишане (пранаяма), при които се подобрява вентилацията на белите дробове, а заедно с това се релаксират мускулите. Упражненията представляват подготовка за 15-минутна “медитация чрез смях“. При нея участниците лежат на земята, отпускат се и позволяват на естествения смях да се излива от тях на воля, като се прелива със смеховете на останалите хора.

Ползите:

Научно доказано е, че 10 минути смях се равняват на 30 минути кардио тренировка. Йога на смеха засилва имунната система, регулира кръвното налягане и кръвната захар, засилва метаболизма, подобрява оросяването на мозъка и крайниците и тонизира кожата. Отразява се благоприятно при астма и алергии.

Тази практика ни прави много по-ефективни на работното място, по-щастливи в личния живот и позволява да приемаме предизвикателствата и несгодите в живота си по-леко.

Много хора бъркат йога на смеха със смехотерапията, макар Хасия йога да не е наложена като терапевтичен метод, нито е необходимо да имаме някакви оплаквания, за да я практикуваме. Въпреки това много пациенти от цял свят с различни по своята същност заболявания, включително онкоболни в напреднал стадий, практикуват йога на смеха и споделят, че чувстват облекчение на симптомите на болестта и подобрение на общото си състояние след сесиите.

Една от причините за това е, че смехът действа като мощно обезболяващо средство. Друга причина е, че по време на сесиите се отделя коктейл от хормони на щастието, като ендорфин и серотонин, които играят важна роля за овладяването на стреса и агресивността, като същевременно спомагат за подобряването на съня, сексуалността и храносмилането.

Важно! Сесията на 28 ноември 2015 г. ще се осъществи само с предварителни записвания. За повече информация: 0899 672 600.

Check Also

Наследството на Индия, Йога и медитация

17.02- 05.03 2019 ЙОГА и МЕДИТАЦИЯ – НАСЛЕДСТВОТО НА ИНДИЯ For English visit https://india-online.eu/2018/11/19/yoga-meditation-and-india-inheritance/ Хайде с …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.